O mně
Moje cesta k povidlům a moštu
Pocházím ze Zlína, ale v roce 2001 jsem se nastěhoval do Provodova, do domu po babičce. Provodov je po Svatém Hostýnu nejznámější poutní místo Hostýnsko-vizovických vrchů. Najdete ho asi 15 km od Zlína směrem na Luhačovice. Obec Provodov patří ještě s několika okolními obcemi do mikroregionu Luhačovické zálesí. Dříve v naší obci bylo několik sušíren ovoce a a v některých z nich také kotle na povidla, však se také u nás povidlům říká „kotlovice“ – jelikož se vaří v kotli. Po roce 1948 postupně většina sušíren ovoce v naší obci zanikla a s nimi také kotle na povidla.
Vaření povidel, marmelád a moštů mám jako koníčka, profesí jsme sociální pracovník a psychoterapeut – www.psychoterapie-mikulasek.cz pracuji především s lidmi, kteří mají problémy s různými druhy závislostí.
Vaření povidel a výrobu moštů beru jako způsob jak si vyčistit hlavu. Baví mě vracet se k místním tradicím zpracování ovoce, především z místních starých odrůd jako je moravská jadrnička, pananeské jablko, na zahradě mám starou hrušeň, vysadil jsme 7é nových ovocných stromů, které postupně začínají rodit. Jsem rád, že ovoce mohu využít i jinak, než že ho prodám do výkupu.
Když jsme byl malý, tak jsem se babičky ptal, co dělali z ovocem. Říkala mi, že se ovoce nezavařovalo, protože nebyl cukr, ale mimo pálení kořalky se sušilo a dávalo do pytlů, a z nich si pak brala křížaly místo bonbónů. Z části ovoce se vařila povidla, která byla hodně hustá a skladovala se v hrncích, povidla postupně ztvrdla tak, že se musela krájet nožem.
Když jsme se nastěhoval do Provodova, začal jsme nejdříve vyrábět mošt z panenských jablek, které mám na zahradě, lisoval jsme ho na starém lisu, v zabíjačkovém kotli pasterizoval a stáčel do do petlahví, což bylo velmi pracné. Později jsme jablka začal zpracovávat ve Slušovicích, kde jsem zjistil, že mimo moštárny mají i sušárnu na ovoce a kotle na výrobu povidel a tak jsem zkusil uvařit hrušková povidla. Povidla jsme si vyráběl pro svoji spotřebu – především na hruškové frgály, ale také do ovesných kaší, na palačinky nebo jen tak samotné.
O povidla projevili zájem také mí známí a tak jsme postupně začal zpracovávat více ovoce a zkoušel povidla z jablek a když bylo hodně švestek, tak také švestková a s rostoucím objemem začali také přibývat zájemci o domácí popvidla.
Při hledání a domlouvání každoročního termínu vaření povidel, se mi několikrát stalo, že všechny termíny byly obsazené a ovoce jsme musel zpracovat do kvasu. Proto jsme začal uvažovat nad pořízením vlastního kotle na povidla a na podzim 2020 jsem začal rekonstruovat stodolu u svého domu a přebudoval ji na povidlárnu a moštárnu.
Kotel na povidla slouží zároveň jako paster ke pasterizaci moštu, je osazen čidlem a termostatem. Mošt po pasterizaci je pomocí čerpadla stáčen do Bag in boxů.
Velkým pomocníkem je také lis a drtič ovoce od firmy Bystroň. Lis je elektrický a je možné na něm zpracovat až 300 l moštu za den.
Vybavení povidlárny a moštárny
Od roku 2001 jsem postupně zpracování ovoce hodně profesonalizoval. Povidlárna je zkolaudována jako potravinářský provoz a umožňuje zpracovávat různé druhy ovoce a vyrábět z něho mošt, povidla a marmelády. Již nelisuji ovoce na starém ručním lisu a nezavařuji v zabíjačkovém kotli.
Povidlárna je vybavena 200 nerezovou vanou k mytí ovoce.
Dvouplášťovým 130l kotlem z Kovodělu Janča, kotel je nerezový a kotlina měděná. Povidla je možné vařit jak pomocí elektrického proudu, tak také přikládáním pod kotlem.
K pasírování povidel používám nerezové síto, přes které se stěrka upnutá do míchání na kotli rozvařené ovoce přepasíruje zpět do kotle. Není proto potřeba ovoce ručně odpeckovávat nebo vykrajovat jadřince.